Gedijen in een tijdperk waarin verandering de nieuwe norm is geworden. Het is de uitdaging waar we allemaal voor staan, niemand uitgezonderd. En dat vraagt nogal wat. Over de horizon kijken, grenzen opzoeken, het onconventionele vinden, het onvoorstelbare voorstellen. Terugvallen op datgene wat we al weten en kennen, zal ons niet helpen in deze snel evoluerende arena. In tegendeel, een periode van improviseren en innoveren vraagt juist om om een ándere mindset. Een rookie mindset welteverstaan!

René van Beek


‘Welke mindset?’, vraag je je nu misschien af. ‘Een rookie, dat is toch een beginneling?’ Nope! Rookie mistake 😉 Een rookie mind heeft helemaal niets te maken met leeftijd of ervaring. De rookie mindset verwijst alleen naar hoe we denken en handelen wanneer we iets voor de eerste keer doen. Het is het vermogen om niet terug te vallen op onze kennis en ervaringen vanuit het verleden, maar om onbevangen en met een open blik naar de wereld te blijven kijken. Het is een gemoedstoestand en het goede nieuws is: iedereen heeft een rookie mind in zich!

Waarom het aanspreken van je rookie mind steeds belangrijker wordt

Dat klinkt leuk, ‘iedereen heeft het in zich’, maar waarom zou je? Nou, hierom. Sinds mensenheugenis is het leven opgedeeld in twee complementaire delen: een leerperiode gevolgd door een werkperiode. In het begin van ons leven hebben we informatie verzameld, onze vaardigheden ontwikkeld, ons wereldbeeld gevormd en een stabiele identiteit opgebouwd. In het tweede deel van je leven gebruik je die aangeleerde vaardigheden om je weg in de wereld te vinden, de kost te verdienen en je steentje bij te dragen aan de samenleving. Maar als je probeert vast te houden aan een stabiele identiteit, baan of wereldbeeld in de 21ste eeuw, loop je het risico hopeloos achterop te raken.

Kennis wordt vluchtig

Dat komt allereerst omdat kennis vluchtig is geworden. In de nieuwe wereld van werk volgen innovaties elkaar zó snel op dat meer dan 50% van wat je nu weet binnen 10 jaar totaal irrelevant kan zijn. Als je volledig vertrouwt op kennis en ervaringen uit het verleden, zonder jezelf te blijven ontwikkelen, word je ingehaald door de tijd.

Fossiel-alert

Daarnaast blijft de levensverwachting alsmaar stijgen. Om ertoe te blijven doen – niet alleen economisch, maar ook sociaal – moet je constant kunnen leren en jezelf opnieuw uitvinden, vooral op de jonge leeftijd van 50 jaar. Doe je dat niet, dan bestaat het risico dat je nog tientallen jaren als een soort van fossiel moet doorbrengen.

Wendbare organisaties

Tenslotte,is daar de opkomst van de wendbare organisatie. Nieuwe structuren blijken nodig om gelijke tred te houden met het ongekende tempo van veranderingen in technologie en concurrentielandschap. De zelforganiserende, dynamische culturen zijn in opmars. Ontworpen om mensen de vrijheid te geven om creatief te innoveren en voortdurend te vernieuwen.

Wat is dan die rookie mindset?

Oké, dat is duidelijk. Niemand wil een door-de-tijd-ingehaald-niet-wendbaar-fossiel worden. Dus aan de slag met die rookie mindset! Wat dat precies is?

Rookie minds hebben drie belangrijke eigenschappen die nodig zijn om te dealen met de buitengewone kansen die vóór ons liggen. De eerste is een ontembare nieuwsgierigheid. Dat begint met een dorst naar kennis en begrip. Die niet te stillen honger hebben om continu te ontdekken en te leren. Het steeds weer openstaan voor nieuwe inzichten en nieuwe mogelijkheden. Jezelf daarbij vrij voelen om rond te dwalen en te verkennen. Om nieuwe aannames te doen en daar volmondig naar te handelen. Het is een continue zoektocht naar vernieuwde ideeën en onconventionele invalshoeken.

En dan is daar die ongecompliceerde bescheidenheid.Hierbij gaat het om te accepteren dat je niet alles weet en het vermogen om open te staan voor de perspectieven van anderen. Want als we onze eigen tekortkomingen en beperkingen onderkennen, zijn we in staat om advies of hulp te vragen en de deskundigheid van anderen te mobiliseren. Zonder daarbij last te hebben van een buitensporig ego of enige bezorgdheid over status.

Dat vraagt, uiteraard, de moed om je eigen kwetsbaarheid op te zoeken. Dat betekent het lef hebben om jezelf te laten zien wanneer je de output niet kunt controleren. Denk daarbij aan het voeren van moeilijke gesprekken, opereren in situaties van onzekerheid, het geven (en ontvangen) van pijnlijke feedback of het nemen van lastige beslissingen. Maar ook om te leren jezelf te herpakken na tegenslagen, mislukkingen en teleurstellingen. Immers innovatie en creativiteit bestaan niet zonder hen.

Kortom…

Échte verandering ontstaat wanneer we naar de wereld blijven kijken door de ogen van een rookie. Als we in staat zijn om deze optimistische en onbevangen mindset aan te boren, dan kan iedereen op zijn eigen gepassioneerde manier bijdragen aan datgene wat er écht toe doet. Wat daarvoor nodig is? De moed en vastberadenheid om ervoor te kiezen! Ohja…en een beetje oefening natuurlijk. Baart kunst, zeggen ze.


Een echte Rookie Mind is nooit uitgeleerd! Aan de slag met jouw ontwikkeling, die van je team of organisatie? Wij helpen je graag!