Er was eens een groepje Rookie Minds… en op een dag begonnen zij met bouwen van een nieuw soort organisatie. Waarom? Om te breken met de bureaucratische hiërarchie en mensen het hart en de ziel te maken van alles wat er in een organisatie gebeurt. Kortom: een organisatie van iedereen, voor iedereen. Die Rookie Minds, dat waren wij, en aan die everyone organization bouwen we nog steeds iedere dag.

René van Beek


In de zomer van 2021 zetten we daarin een volgende stap. Sinds dat moment is er bij ons geen verschil meer tussen de mensen die het bedrijf bezitten en zij die het harde werk doen. Wij zijn met zijn allen voor 100% eigenaar van The Rookie Minds.

An everyone organization

Eerst even een stapje terug. The Rookie Minds als everyone organization, wat is dat? Letterlijk vertaald willen wij een organisatie zijn die van ons samen is en ook als zodanig voelt. Al vanaf het eerste moment zijn we stap voor stap bezig The Rookie Minds steeds meer van ‘ons’ te maken. Onze droom is ten slotte om mensen het hart en ziel te maken van organisaties. En dat begint bij onszelf.  Gevalletje practice what you preach.

Hoe we dat doen? Een everyone organization steunt voor ons op drie pijlers: een shared belief, een we-organized structuur en collective ownership.

A shared belief en we-organized

Ons shared belief is de gedeelde overtuiging die ons heeft samengebracht en aan elkaar verbindt. Wij geloven dat echte verandering ontstaat wanneer je naar de wereld blijft kijken door de ogen van een Rookie. Het is deze mentaliteit, deze manier van naar de wereld kijken, van waaruit we zijn gaan bouwen en iedereen in staat stellen om daar gepassioneerd aan bij te dragen.

Vanuit die gezamenlijke overtuiging, zijn we gaan sleutelen aan de structuur. “We-organized” noemen we onszelf. Zorgen dat de mensen – en niet de structuren, processen of methoden – centraal staan. We kozen voor een holocratische manier van werken, waarbij we bureaucratie en managementknelpunten wegnemen, gelijkwaardig aan elkaar zijn en vanuit rollen onze eigen verantwoordelijkheid pakken en beslissingen nemen. Alles is erop gericht om creativiteit, initiatief en wendbaarheid te stimuleren en iedereen zijn bijdrage te maximaliseren.

Collective ownership

En toen ware we toe aan de laatste stap. Om niet alleen samen in en aan de organisatie te werken, maar ook létterlijk samen het bedrijf te runnen. Dat betekent voor ons dat we samen eigenaar zijn van het bedrijf. Immers: waar we samen voor werken, willen we samen de vruchten van plukken.

De uitdaging waar we voor stonden, was om de participatie op een simpele en dynamische manier te realiseren. Simpel, in de zin van dat we binnen onze huidige BV-structuur de continue gang naar de notaris en de daarmee gepaard gaande kosten wilden vermijden. Dynamisch, zodat we steeds kunnen herverdelen op het moment dat mensen zich bij ons aansluiten of hebben besloten weer een andere weg te gaan. De organisatie is immers van diegenen die er een bijdrage aan leveren.

Overdragen van het economisch eigendom

Uiteindelijk hebben we de oplossing gevonden in het overdragen van alleen het economisch eigendom* en dit via een digitaal platvorm volledig geautomatiseerd. De essentie van het systeem is dat het economisch eigendom van de aandelen in digitale stukjes zijn geknipt en dat deze “tokens” met één druk op de knop digitaal verhandelbaar zijn. Iedereen binnen The Rookie Minds is nu in het bezit van één token, waarmee wij het mede-eigenaarschap gelijkelijk hebben verdeeld. Met al deze tokenhouders komen we samen in de AVAT (AandeelhoudersVergadering voor Aandeelhouders en Tokenhouders). Belangrijke besluiten nemen we daar, met ieder een gelijke stem. Gaat het ons voor de wind? Dan delen we de winst. Komen we in zwaar weer? Dan delen we de lasten. Zoals je dat regelt als je met zijn allen eigenaar bent van het bedrijf.

Kortom, The Rookie Minds is een verhaal over een andere manier van organiseren. Over een andere manier van werken. Over een andere manier van denken. Met het delen van het economisch eigendom, hebben wij een nieuwe stap gezet in de creatie van onze “everyone organization”. Mede-eigenaarschap zit inmiddels diepgeworteld in ons organisatieontwerp. Zo stimuleren wij de collectieve ondernemersgeest. Om daar vervolgens met zijn allen de vruchten van te plukken.


Ook aan de slag met het bouwen van jouw unieke everyone organization? Daar krijgen wij energie van! Bel je ons?